Segala yang berkaitan dengan pentadbiran, aktiviti2, perancangan program dan fail fail RT Kompleks Sukan Likas ada di sini

Mesyuarat Bersama Dato` Ismail Wadin

Antara isu yang disampaikan oleh Pengerusi RT bersama AJK RT KSL yang hadir (Hj. Rahman Mintek, Pn. SAlmah Labulla, Pn. Aida Adanta, Datu Jamigul, Abd. Rashid Awang Tuah, Pn. Iswalah antara nama yang saya ingat hadir pada masa tersebut) :

MESYUARAT PERSATUAN PENGHUNI BERSAMA Y.BHG DATUK
ISMAIL HJ. WADIN SETIAUSAHA PERSEKUTUAN SABAH


BIL.1 TAHUN 2008.
TEMPAT : BILIK MESYUARAT PSUPS.
JAM : 9.00 PAGI.
TARIKH: ISNIN 12HB. MEI 2008.

ISU, PENAMBAHBAIKKAN YANG DI UTARAKAN :


1. PERIHAL PARKING LOT.

- MENGADAKAN BANCIAN LOT DAN PENANDAAN PARKING.

Tindakan: telah dilaksanakan terima kasih Dato`


- BAGI PENGHUNI FLAPERS DI BLOK D DAN E YANG MENGHADAPI MASALAH RUANG PARKING YANG TIDAK MENCUKUPI AGAR CADANGAN MEMBINA KAWASAN PARKING BERBUMBUNG DI HADAPAN BLOK TERBABIT DISEGERAKAN,Tindakan: Akan dilaksanakan.

- MANAKALA MEMOHON MENCADANGKAN AGAR PIHAK PSUPS DAPAT MEMAKLUMKAN KEPADA PENGHUNI SISTEM PARKING DI BAWAH BLOK TERSEBUT (D DAN E) ADALAH BERDASARKAN YANG DAHULU MASUK DI DAHULUKAN (PENGHUNI YANG TELAH LAMA MENDIAMI KAWASAN FLAPERS ADALAH LEBIH LAYAK / BERHAK UNTUK MENDUDUKI RUANG PARKING YANG TELAH DIKOSONGKAN OLEH PENGHUNI YANG KELUAR)

Tindakan: terkini PSUPS mengadakan sistem penandaan Lot Parking bernombor untuk setiap lot rumah. dan pehak RT KSL memohon agar penguatkuasaan perkara ini bermula apabila sahaja atap berbumbung bagi pemilik lot di kawasn trbuka siap di bena.


2. PERIHAL BIL AIR.

- MERAYU KEPADA PSUPS MENCADANGKAN KAEDAH TERBAIK DALAM MEMUDAHCARAKAN SISTEM PEMBAYARAN BIL AIR DAN MENYEGERAKAN PERLAKSANAAN SISTEM METER INDIVIDU.

Tindakan: banyak idea telah ditimbulkan semasa perbincangan ini yang pasti belum dapat diputuskan.


3. MASALAH KEBERSIHAN.

- MEMOHON DISEDIAKAN TONG SAMPAH KECIL DI BAWAH SETIAP BLOK (MENDIDIK ANAK ANAK DAN MENDISIPLINKAN DIRI UNTUK MENJAGA KEBERSIHAN).

Tindakan : Tidak dipersetujui oleh PSUPS.


- MENGADAKAN PROGRAM KEBERSIHAN BERSAMA PSUPS DAN MEMBINA PUSAT KITAR SEMULA DI KAWASAN FLAPERS.

Tindakan: akan diatur bersama pengerusi penganjur yang dilantik semasa mesyuarat RT KSL.


- MEMINTA AGAR PSUPS DAPAT MENGUATKUASAKAN BEBERAPA SYARAT YANG TERDAPAT DI DALAM PEKELIING PERATURAN DAN LARANGAN DALAM MENDIAMI RUMAH KERAJAAN SEPERTI LARANGAN MEMELIHARA KUCING (TERDAPAT ADUAN RAMAI PENGHUNI YANG MEMELIHARA KUCING YANG MENIMBULKAN BAU YANG TIDAK MENYENANGKAN), MENYIDAI PAKAIAN DI KAWASAN AWAM DSB. NYA.

Tindakan: surat pekeliling mengenai perkara ini telah diedarkan dan penekanan mengenai beberapa perkara walaubagaimanapun tajuk utama mengenai perihal binatang kucing yang dipelihara dan berkeliaran tidak disentuh dalam surat yang diedarkan dan Rukun Tetangga Kompleks Sukan Likas sebagai wakil penduduk yang rasmi tidak dicatat dalam surat edaran ini seperti yang telah diputuskan di dalam mesyuarat.


- MEMOHON DIBEKALKAN P.A SISTEM UNTUK KEGUNAAN PENGHUNI MENJALANKAN AKTIVITI KEMASYARAKATAN DAN MENCADANGKAN AGAR PERSATUAN PENGHUNI DI JEMPUT DALAM APA APA AKTIVITI PSUPS DAN MEMOHON KERJASAMA DAN BANTUAN PSUPS DALAM APA JUA AKTIVITI / PROGRAM PERSATUAN PENGHUNI YANG ADA.

Tindakan: PSUPS berjanji akan membekalkan P.A sistem yang dipohon.


- MEMOHON KEPADA PSUPS JIKA ADANYA LAGI PERUNTUKAN DIBINA PUSAT KEMUDAHAN MASYARAKAT (COMMUNITY CENTER) ATAU KIOSK ATAU RUANG LEGAR UNTUK PENGHUNI YANG ADA BERKUMPUL BILA ADA MASA TERLUANG, MEMBINA SATU UNIT KEDAI RUNCIT MINI UNTUK DISEWA (MEMUDAHKAN PENGHUNI MEMBELI BARANGAN KEPERLUAN SEMASA, DAN MENCADANGKAN AGAR PSUPS DAPAT MEMBEKALKAN / MEMBINA INFRASTRUKTUR UNTUK CAPAIAN INTERNET TANPA WAYAR (WIFI) SAMA ADA PERCUMA ATAU BERBAYAR AKAN DIPERBINCANGKAN SECARA LEBIH DETAIL KELAK BERSESUAIAN DENGAN KEMAJUAN DAN PERKEMBANGAN DUNIA SEMASA BERSESUAIAN DENGAN STATUS KAKITANGAN YANG KEBANYAKKANNYA TINGGAL DI FLAPERS 5 INI YANG TERDIRI DARI PEGAWAI TINGGI KERAJAAN PERSEKUTUAN.

Tindakan: Kedai runcit daan perkhidmatan wireless /wifi tidak dipersetujui manakala yang lain akan dipertimbangkan.- MENCADANGKAN AGAR DIADAKAN PUSAT SETEMPAT (ONE STOP CENTRE) ATAU PEGAWAI PSUPS YANG DITAULIAHKAN (LICENCE OFFICER) YANG MUNGKIN STAFF PSUPS YANG TINGGAL DI FLAPERS 5 PERIHAL ADUAN KEROSAKKAN YANG DIALAMI OLEH PENGHUNI.

Tindakan: tak ingat memohon kepada staff PSUPS mengedarkan salinan minit mesyuarat ini.


- MEMOHON AGAR DISEGERAKAN ASET KERAJAAN YANG TERDAPAT DI DALAM FLAT DISENARAIKAN UNTUK PERLUPUSAN BERDASARKAN TEMPOH PENGGUNAAN YANG SUDAH MELEBIHI HAD, DAN MEMOHON AGAR KAEDAH PENYENARAIAN INI DAN SISTEM PERLAKSANAAN DIPERBINCANGKAN UNTUK KEMUDAHAN SEMUA.

Tindakan: sedang dilaksanakan, surat dari PSUPS telah diedarkan jika ada penghuni yang ingin mendapatkan borang tersebut boleh dapatkan di laman ini hantar terus dan boleh juga melalui saya.


- MENCADANGKAN AGAR SISTEM PERPAIPAN DAN PEMBENTUNGAN YANG ADA DIUBAH REKA BENTUKNYA AGAR MASALAH SINKI ATAU TANDAS TERSUMBAT BOLEH DENGAN MUDAH DIPERBAIKI (U PAIP DILETAK KAN DI BAHAGIAN BAWAH FLAT)

Tindakan: sedang dalam perancangan, diurus oleh En. Marcus.


- MEMBEKALKAN PAM AIR BAGI RUMAH RUMAH TERES.

Tindakan: belum ada peruntukan untuk hal ini.


1. PERIHAL KESELAMATAN.

- MENCADANGKAN AGAR SISTEM PELEKAT KERETA DIPERKENALKAN DI SEMUA FLAPERS. - MEMOHON AGAR PENGAWAL KESELAMATAN YANG ADA MENURUNKAN PENGHADANG PINTU BESAR PADA MALAM HARI BERMULA JAM 9.00 MALAM MUNGKIN MANAKALA PINTU KECIL DI BELAKANG SURAU DI TUTUP PADA JAM 7.00 MALAM DAN PENANDA AMARAN DAN MAKLUMAN DILETAK BERSEBELAHAN PINTU TERSEBUT. - MENCADANGKAN AGAR SYARIKAT KAWALAN KESELAMATAN YANG ADA SEKARANG MEMBEKALKAN TALIAN TELEFON DI PONDOK KESELAMATAN UNTUK PENGHUNI BERHUBUNG DENGAN MEREKA DAN DESKRIPSI TUGASAN PENGAWAL KESELAMATAN DIPAMERKAN DI PAPAN KENYATAAN AWAM DAN MENGHARAPKAN AGAR DI ADAKAN PERJUMPAAN DENGAN PEHAK PENGURUSAN KAWALAN KESELAMATAN, PSUPS DAN PERSATUAN PENGHUNI PADA SUATU MASA KELAK DAN JIKA ADA PERUNTUKKAN MEMOHON DISEDIAKAN CCTV UNTUK KESELAMATAN DAN KEAMANAN

Tindakan: makluman dari Dato` Syarikat pengawal keselamatan akan ditamatkan perkhidmatannya menjelang Julai - Ogos tahun ini, cctv (tiada peruntukkan)


- MEMBINA BONGGOL DI JALANRAYA BARU DARI DEWAN MENUJU KE TABIKA PERPADUAN. - MERAYU AGAR TAMAN PERMAINAN YANG ADA DIPERBAIKI, DI NAIK TARAF DAN LAMPU YANG ADA SEKARANG DITUKAR KEPADA YANG LEBIH TERANG (TEMPAT REMAJA MELEPAK PADA SEBELAH MALAM) - PENUTUP PARIT KECIL DI DALAM KAWASAN TABIKA PERPADUAN DIPERBAIKI KERANA TELAH ROSAK (ADA BUDAK JATUH).

Tindakan: akan diambil perhataian manakala pembaikan kecil akan disegerakan.

Tiada ulasan: